۲۲ اکتبر ساخت نخستین ماشین زیراکس

نخستین ماشین فتوکپی توسط "چارلز کارلسون "ساخته شد و نامش را «زیراکس» گذارد که از واژه یونانی «زیروگرافی» به معنای «خشک نویسی» گرفته شده است.
کارلسون به بیماری التهاب مفاصل دچار بود. او در بخش ثبت یک کارگاه الکترونیکی کارمی کرد و به خاطر بیماری التهاب مفاصل، تهیه رونوشت ازنمونه های طرحها برایش مشکلی عمده بود. به همین دلیل به فکر اختراع دستگاهی افتاد، دستگاهی که یکی از کاربردیترین اختراعات بشر به حساب میآید.
او دستگاه کپی را اختراع کرد.
در حقیقت پیش از او، کارهای تئوریک این اختراع را فیزیکدانی مجارستانی به نام پال سلنی، انجام داده بود. کارلسون طیِ مطالعاتش، مقاله این فیزیکدان مجارستانی را خواند و با مطالعه آن نوشتهها، توانست شیوه ساختِ ماشین رؤیایی خود را به دست آورد.
او آشپزخانه منزل خود را تبدیل به آزمایشگاه کرد و فعالیتهای خود را برای ساخت این دستگاه آغاز کرد. در جریان این آزمایشها، حتی یک بار منزل او تا آستانه سوختن هم پیش رفت و کارلسون و همسرش به سختی، آتش را خاموش کردند.
در سال ۱۹۳۸، او توانست، نخستین دستگاه کپی را بسازد. کارلسون اگر چه راه کارهای گوناگونی را برای تکمیل ماشین کپی درطول ۴ سال بررسی کرد اما تا سال ۱۹۴۰ میلادی در کسب حمایت شرکتها در تولید ماشین کپی ناموفق بود و در کمال تعجب شرکتهای بزرگی مثل IBM یا روی خوشی به این اختراع نشان ندادند. شرایط سختی برای او به وجود آمد و بحران زندگی او را فراگرفت و همسرش هم او را تنها گذاشت.
تا اینکه در سال ۱۹۴۷ میلادی شرکت «هالوید» از «رُچستر» در نیویورک متوجه اهمیت این اختراع شد، پروانه این طرح را صادر کرد و میلیونها دستگاه از روی اختراع او ساخت.
شرکت هالوید میخواست که نام تجاری جذابی برای این اختراع انتخاب کند، به همین خاطر دو واژه یونانی زیروس به معنی خشک و گرافوس به معنی نوشتن را با هم ترکیب کرد تا واژه زیروسگرافی ساخته شود. این کلمه با کمی تغییر، همان زیراکس مشهور شد.
سرانجام «چستر کارلسون» 19 سپتامبر ۱۹۶۸ بر اثر حمله قلبی در نیویورک درگذشت.